מהו יעוץ חינוכי? מדוע קיים מקצוע זה?
תפקידו של יועץ חינוכי הוא לסייע לתלמידים במקרים של מצוקה, לתת להם אוזן קשבת, ולפתור עימם את בעיותיהם בדרך רגועה וטובה. לרוב המורה המחנך מאתר מצוקה כלשהי אצל התלמיד, ומעביר לטיפולו של היועץ החינוכי. התלמיד מקבל תמיכה גם מהמורה המחנך וגם מהיועץ החינוכי.
כידוע תקופת ההתבגרות בקרב בני נוער אינה קלה ומלווה בקשיים רבים לדוגמא, לחץ חברתי, חרם כיתתי, בעיות חברתיות כאלו ואחרות, בעיות במשפחה, בעיות כלכליות ועוד. על כל אלו מסייע היועץ החינוכי.
למי מתאים לימודי יעוץ חינוכי?
על מנת לפנות ללימודי יעוץ חינוכי יש צורך בתואר שני בתחום. לרוב לימודי יעוץ חינוכי נלמדים במסגרת התואר השני אך ישנם מוסדות אשר מלמדים מקצוע זה כבר בתואר הראשון. לימודי יעוץ חינוכי יכולים להתאים בעיקר למנהלים, מורים, בעלי תואר ראשון בחינוך, אנשי מקצוע מתחום החינוך והפסיכולוגיה ועוד. מומלץ לבדוק במוסדות השונים מהם תנאי הקבלה. חשוב לציין כי יש הרואים בתפקידו של היועץ החינוכי סוג של שליחות.
היכן ניתן ללמוד יעוץ חינוכי? ומהו החומר הנלמד?
לימודי יעוץ חינוכי ניתן ללמוד במגוון של מוסדות להשכלה גבוה. לדוגמא, המכללה האקדמית לחינוך אורנים, המרכז ללימודים אקדמאיים אור יהודה, המכללה האקדמאית לישראל רמת גן, מכללת גורדון חיפה ועוד. מומלץ לבדוק באתרי האינטרנט של המוסדות.
לימודי יעוץ חינוכי במסגרת תואר שני אורכים כשנתיים עד שלוש שנים. ואילו במסגרת תואר ראשון משך הלימודים נע בין שלוש עד ארבע שנים.
לימודי יעוץ חינוכי הינם מעניינים ומאתגרים. החומר התיאורטי הנלמד עוסק רבות בנושאים כגון: פסיכולוגיה, מבוא לייעוץ, חינוך סביבתי, פסיכולוגיה של גיל ההתבגרות, קרימינולוגיה, התמודדות עם קונפליקטים ועוד.
במקביל למקצועות העיוניים, עובר הסטודנט התמחות מעשית. ישנן מסגרות רבות ומגוונות בהם יכול הסטודנט להתמחות, לדוגמא, ייעוץ בבתי ספר על יסודיים, ייעוץ חינוכי לגיל הרך, ייעוץ חינוכי לחינוך מיוחד, ייעוץ חינוכי בשילוב עם האומנות ועוד. הסטודנט מתלווה למעשה בזמן התמחותו ליועץ חינוכי מקצועי וצופה בעבודתו המעשית.
היכן ניתן לעסוק לאחר סיום לימודי יעוץ חינוכי?
בסיום לימודי יעוץ חינוכי משתלב הסטודנט במקצוע הייעוץ החינוכי, הביקוש למקצוע זה רב, וההשתלבות בשוק התעסוקה במקצוע הייעוץ החינוכי מהירה ביחס להיצע העבודות.
סטודנט אשר סיים לימודי יעוץ חינוכי יכול להשתלב במערכת החינוך וכן במסגרות פרטיות, בנוסף, יכול היועץ החינוכי לפנות לכיוון המחקרי ולהמשיך ללימודי דוקטורט, לימודי פסיכותרפיה, טיפול משפחתי ועוד.
אין ספק כי מקצוע היועץ החינוכי הינו מקצוע נחשק ויוקרתי.